El passat dijous 22 de març l’Associació Salut Mental Sabadell va fer una taula rodona sota el títol “La veu de les dones en una salut mental invisible”.

L’acte, que es va celebrar a l’entorn del Dia Internacional de la Dona al Casal Pere Quart de Sabadell, va comptar amb la participació de Sílvia Ventura, magistrada, Montserrat Puig, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes, Carme García, política, Marina Foret, presidenta de l’Associació TLP, Roser Pérez Simó, presidenta de l’AEN-secció catalana, Trini Pérez, treballadora social SMS, Teresa Marfull, gerent de la FECAFAMM, Anna López, de l’Associació TDAH, Gràcia Ferrer, psiquiatra. I també d’Hermínia Corbacho, presidenta de Salut Mental Sabadell, qui el presentà, i Anna M. Montseny, assessora de l’Associació, la qual moderà la taula.

La taula va voler fer visible el paper de les dones en la cura de les persones amb malaltia mental, donar-les a conèixer des de tots els àmbits que intervenen, i fer palesa la situació real de l’aportació i l’esforç de les dones en aquest àmbit, tan poc conegut pel conjunt de la societat.

Les ponents que representaven les associacions de malalts van transmetre el procés que seguien les mares, dones, filles d’aquestes persones i es va insistir en la necessitat d’associar-se i d’informar-se.

L’assistenta social parlà del patiment i la càrrega que suposa aquesta situació per a les dones i destacà la seva fortalesa i energia per superar-ho i buscar la informació i els recursos necessaris per millorar i seguint lluitant. La psiquiatra comentà la manca de valor que tradicionalment s’atribueix a la feina de la dona i com això afecta l’estat d’ànim i la salut de les dones.

Des del periodisme es va constatar que la salut mental és una gran desconeguda pels mitjans de comunicació i que hi ha una tendència mundial al tractament de qualsevol notícia des del sensacionalisme i l’espectacle; per això cal que les associacions es converteixin en font d’informació veraç.

Des de la magistratura es va posar de manifest la relació entre malaltia mental, pobresa i marginació.

També va haver-hi temps per parlar de la situació de l’agenda política actual a l’entorn de la salut mental.

Tot i conèixer els diferents nivells d’invisibilitat de totes les persones implicades i el sentiment d’impotència que comporta, es va concloure que cal seguir fent-se visibles i fer totes les accions necessàries per garantir els drets i el benestar de les persones afectades i el seu entorn familiar.

*Notícia extreta de la web de la FECAFAMM

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *